dilluns, 4 de juny del 2012

Codis QR

Què són els codis QR?
Un codi QR (Quick Response Barecode) és un codi de barres bidimensional que, a diferència dels codi de barres tradicional que coneixem, permet un major emmagatzematge de dades, potenciant i ampliant així la seva utilitat.

Com descodifiquem un codi QR?
Per llegir un codi QR hem de tenir un dispositiu mòbil amb càmera de fotos. Però amb la captura fotogràfica del codi QR no en fem prou; necessitem un programa, una aplicació, que ens permeti llegir i descodificar el codi. És imprescindible, doncs, descarregar-nos al nostre dispositiu mòbil (smartphones i tablets) una aplicació que llegeixi codis QR. Aplicacions de lectors de codis QR n’hi ha moltes i la majoria no permeten només la lectura dels codis, sinó que també ens permeten crear-los.
Així doncs, si tenim un dispositiu mòbil amb càmera de fotos i una aplicació de lector de codis QR l’únic que hem de fer és obrir l’aplicació i , seguint les instruccions de l’aplicació, escanejar el codi enfocant-lo amb la càmera. Quan el lector detecti el codi l’aplicació et mostrarà el seu contingut. En aquest cas no cal fer cap foto, no necessites capturar el codi QR fent una foto, sinó que l’aplicació l’escaneja des de la càmera del dispositiu mòbil. També existeixen aplicacions per a navegadors d'Internet per a ordinadors de taula o portàtils que permeten llegir i, per tant, descodificar, codis QR.  
Aquí us deixem diferents aplicacions gratuïtes per poder descodificar els codis QR . Es poden descarregar pel mòbil o per internet.
  • Beetang reader
  • UpCode Reader
  • l.nigma Reader
  • QuickMark Reader
  • Kaywa Reader

En aquest enllaç podrás buscar i descarregar aquestes aplicacions al mòbil i a l'ordinador.

Què contenen els codis QR?
Un codi QR pot contenir diferents tipus de continguts:
  • Text
  • Enllaços
  • Missatges de móvil
  • Correu electrònic
  • Números de telèfon
  • Targetes de vista (dades de contacte)
Com podem crear codis QR?
Els codis QR tan els podem crear des del dispositiu mòbil com des de l’ordinador. En ambdós casos necessitarem descarregar-nos un programa o aplicació de generació de codis  QR. 
Per crear el codi QR primer cal triar el tipus de contingut que es vol codificar: text, número de telèfon, enllaç, sms, correu electrònic Després cal afegir-hi el contingut: l’enllaç, el text, el número de telèfon, el missatge sms o el telèfon on cal dirigir-lo...
Si l’aplicació ho permet, cal personalitzar el codi: mida, color, imatges a incrustar... I amb un clic es genera el codi, que podem descarregar en format imatge i fer-ne l’ús que n’hem previst.

1 comentari:

  1. Bona aportació per conèixer els codis QR i les seves funcions. Però, com ho podem introduir a les aules d'Educació Infantil?

    ResponElimina